abstract

Abstract or not, trebuie sa vezi neaparat serialul asta. Este must see chiar daca nu ai auzit de Bjarke Ingels (arhitect), Es Devlin (stage designer), Ilse Crawford (interior designer), Paula Scher (graphic designer), Ralph Gilles ( automobile designer), Tinker Hatfield (Nike shoe designer), Christoph Niemann (ilustrator) sau de Platon (fotograf). Sau mai ales daca nu ai auzit de ei.

Designul nu este o arta hipstereasca. Site-urile nu se fac singure si, mai ales, nu le poate face oricine. Casele alea misto pe care le admiri in pozele din reviste nu s-au construit singure. Toate acestea sunt gandite si facute de niste oameni. Dar cine sunt ei? Hai sa ii cunoastem in Abstract, noul serial documentar de la Netflix:

Heroes are human, cat de cat.

Serialul asta este facut cumva din perspectiva unor ochi uman. Acesti super eroi creativi sunt adusi la a fi oameni. De exemplu, Christoph Niemann ne povesteste cum, desi este indragostit de New York, nu poate sa lucreze acolo si pentru a-si recupera forma creativa a decis sa se intoarca in Germania si sa se mute in Berlin. Are si el probleme, vedeti, este om?!

Dar, serialul asta este mai mult decat vesnicele povestioare despre munca enorma pe care trebuie sa o depui pentru a ajunge la succes sau despre cum ai un program super riguros pentru a rezista. Mi-a placut serialul asta pentru ca este sincer. Iti arata ca nu oricine poate ajunge in postura lor. Da, frate, tipii astia chiar sunt altfel. Gandesc altfel decat noi, oamenii normali. Si nu, nu orice om care deseneaza frumos poate sa ajunga Niemann. Hai sa fim seriosi, iti trebuie ceva special, ceva care nu se poate cumpara de la supermarket si nu se poate invata la scoala.

Let’s accept it.

Poate ca daca ne uitam la serialul asta ne dam seama ca nu orice designer trebuie sa se apuce sa faca site-uri. Si ca nu orice om care a citit 2-3 reviste de home&deco trebuie angajat pe bani multi pentru a decora o casa. Serialul asta vorbeste despre niste oameni care oricat de mult te-ar enerva cu talentul lor, te vor inspira sa fii mai bun si sa cauti sa incerci sa fii genial.

Serialul pare sa fie inspirat, macar la nivel de idee, de un alt produs Netflix, Chef’s Table. Dar lasand la o parte povestile din fiecare episod, Abstract aduce inca ceva misto: modul in care este facut. Fiecare episod este produs (filmat, animat etc) in functie de personajul sau. O sa iti dai seama de acest lucru inca de la primul episod care foloseste ilustratiile lui Niemann pentru a spune povestea lui. E interesant. O sa iti placa.

Daca nu v-am convins eu. Si nici trailerul de sus. Uita-te la serial. E misto. Si abstract, cat de cat.

Share: