Un oraș în care nu-ți trebuie bilet ca să intri la muzeul unei națiuni întregi. Capitala Poloniei are o istorie reprezentativă pentru tot ceea ce înseamnă această țară. Asemenea Berlinului, Varșovia a fost distrusă într-o pondere foarte mare (peste 85%). Și numai datorită caracterului puternic al poporului polonez, a reușit să se repună pe harta lumii.
Dacă te gândești la un city break într-un orasșdin Estul Europei, Varșovia ar trebui să fie clar pe lista ta de priorități. Poate recomandările mele de mai jos te vor convinge să îți rezervi deja cazarea și să îți cumperi biletele de avion.
Prima recomandare. Centrul istoric al orașului.
Povestea orașului o vei găsi la orice colț de stradă. Polonezii par să ne spuna la fiecare pas că nu vor uita niciodata ce li s-a întâmplat în anii ’40. Încărcătura celor întâmplate am simțit-o în tot orașul. Este o senzație destul de ciudată atunci când te plimbi pe lângă clădiri care au o arhitectură de sute de ani, dar știi că acele clădiri au fost ridicate abia în anii ’70, ’80 sau ’90. După ce a fost bombardat de către naziști, polonezii au reușit să își reconstruiască orașul folosind planurile vechiului oraș. Așa s-a întâmplat mai ales în cazul centrului istoric.
Prin urmare, dacă ajungi în Varșovia vizitează în primul rând centrul istoric. Plimbă-te pe străduțele pavate din centru. Vei avea și câteva obiective turistice (biserici, muzee sau statui), precum și câteva restaurante pline de turiști. Dar recomandarea mea este să te pierzi puțin pe străduțele din centru ca să poți ințelege cine sunt cu adevărat polonezii.
A doua recomandare: Castelul Regal.
Castelul Regal se află exact în piața din centrul istoric al orașului. Și aici, ca în toată Varșovia, impresionantă este povestea lui. Castelul a fost bombardat și distrus în totalitate de către naziști. După război reconstruirea lui a tot fost amânată de către regimul comunist. Prin urmare, polonezii s-au hotărât aproape peste noapte să îl ridice ei. Încăpățânați să accepte că simbolul lor o să fie dat uitării, voluntari din toată țara s-au apucat de treabă și au reușit să ridice castelul din temelii, regimul politic aprobând într-un final lucrările. Prin donații, acesta a fost adus la imaginea lui de dinainte de război.
Povestea Castelului Regal pare să fie o reprezentare fidelă a îndârjirii și a deminității poporului polonez. Toată povestea locului o vei afla prin elemente multimedia încă din primele camere ale muzeului. Numai după ce vei cunoaște povestea castelului, îl vei putea vizita. Și interiorul acestuia este reconstruit după modelul castelului de dinainte de război.
De văzut. Intrarea la muzeu se face între 10-16, iar lunea este închis. Costul unui bilet este de 30 de zloți. Tips: duminica este intrarea gratuită, iar programul este 11-16.
A treia recomandare: Muzeul POLIN.
Fără doar și poate, istoria Varșoviei și, în general, a Poloniei este în strânsă legatură cu istoria poporului evreu. Prin urmare, nu poți vizita orașul fără să nu vezi aproape la fiecare colț de stradă un monument care să amintească de lucrurile prin care au trecut aceștia. Muzeul POLIN este cel mai important dintre ele, un punct de plecare pentru o vizită ulterioară la Auschwitz. Aici vei afla istoria evreilor din Polonia. Evident, cea mai impresionantă fiind partea despre Holocaust. Poveștile pe care le vei citi pe pereți sau le vei vedea în filmulețe sunt impresionante. Iar în fața muzeului vei găsi și Ghetto Heroes Monument.
Din experiența mea, ar trebui să îți rezervi câteva ore bune pentru acest muzeu. Ora de închidere variază între 18 și 20, în funcție de zi, așa că verifică programul de pe site-ul lor (și chiar țin la ora închiderii, pe noi ne-au cam dat afară). Costul unui bilet este de 25 zloți.
Bonus: încă 2 recomandări care sigur îți vor plăcea.
Varșovia a devenit un centru cultural european. Întâlnești foarte mulți studenți străini, precum și multi expați. Prin urmare, unul dintre obiectivele lor importante este Biblioteka Uniwersytecka. Nu vei putea intra în bibliotecă, accesul făcându-se doar pe bază de card de membru. Însă, te poți plimba pe deasupra ei. Interesant. Acoperișul bibliotecii este transformat într-o grădină de unde poți vedea în interiorul acesteia.
Iar dacă ești cu copilul, vă puteți petrecere o jumătate de zi la Copernicus Science Centre. Aici recomandarea mea este să vă duceți foarte de dimineață. Și dacă se poate, nu în week-end. Altfel o să fiți bombordați din toate direcțiile de foarte mulți copii. Și trebuie să aveți timp să vă jucați cu toate experimentele de prin muzeu. Iar dacă știți poloneză, nu ratați laboratoarele din muzeu (păcat că sunt disponibile doar pentru vorbitorii de poloneză).
La final, câteva scurte recomandări și tips & tricks.
Dacă te gândești la o vacanță prin Varșovia, îți spun că un city break de 2-3 zile este suficient cât să îți faci o idee despre acest oraș. Datorită parității monedelor (aprox. 1.09 față de leu), prețurile vor fi foarte decente, de multe ori mai ieftine decât la noi. Locuri unde să mănânci poți găsi aici. Iar intrarile la muzee sunt foarte ieftine, dacă le compari cu orașele din vest.
De asemenea, nu-ți fie teamă să folosești Uberul, prețurile sunt foarte ok. De la Gara Centrală până la Aeroport te costă cam 15-20 de zloți. În comparație, dacă ai lua trenul sau autobuzul, ar fi cam 4 zloți biletul. Deci, pentru un grup de 4 persoane, e mai ok să mergi cu taxiul (sau cu Uber). În plus, economisești și foarte mul timp (cu taxiul faci max 20 de min, față de 30-40 de minute cu trenul).
Cel mai important, recomandarea mea este să încerci un city break în Varșovia vara. Altfel, este foarte frig și, mai ales, vânt. La final de aprilie, vremea a fost neprietenoasă: 2-5 grade și vânt foarte puternic. Deci, trebuie să ai neapărat haine groase la tine.
În final, pentru a te convinge să faci acest drum, te invit să urmarești pozele din galerie: