#yesIcan

Anul acesta incerc sa fac cat mai multe lucruri noi, precum si cateva schimbari in viata mea. #yesIcan. Prima dintre ele a fost acest blog. De restul va voi povesti aici, in categoria #yesIcan. Am cautat un nume care sa ma mobilizeze intai pe mine si apoi, sper eu, pe voi. Va voi povesti in fiecare joi despre “viata mea impreuna cu obiectivul”: cat din ce mi-am propus am reusit, ce nu am putut sa fac, ce piedici am avut si, in final, ce imi propun pentru saptamana viitoare.

Stiu, suna ca stereotipul listelor de final de an, dar poate de data aceasta am ceva succes. Problema mea este ca ma entuziasmez foarte tare la inceput si ma implic foarte mult, insa, cu timpul imi trece. Probabil ca dupa ce se duce adrenalina, se duce si interestul si gata, lenea si indolenta castiga. Asa ca incerc sa schimb asta.

In acest prim articol din categoria #yesIcan, povestim putin despre cum o sa incerc sa imi structurez de acum scopurile pe care mi le propun. Poate ai auzit de obiectivele SMART, daca nu, iti explic foarte pe scurt care este treaba cu ele. Evident vorbim despre un acronim, iar fiecare litera se refera la un anumit concept. Sa le luam pe rand:

S – Specific.

Atunci cand ne fixam un obiectiv trebuie sa stim exact ce vrem, usor de zis, greu de fac, I know, dar hai sa incercam. In primul rand ar trebui sa cautam raspunsuri la intrebari precum de ce?, cine?, ce? sau cum?. Cu alte cuvinte, trebuie sa ne setam un obiectiv concret care ar putea sa sune cam asa: “Pentru ca vreau sa invat sa gatesc prajituri, saptamana aceasta o sa fac prajituri de doua ori”.

M – Masurabil.

Trebuie sa iti fixezi un obiectiv usor de masurat, cu o tinta finala. Astfel incat, masurand obiectivele iti vei da seama de progresele pe care le-ai facut de-a lungul timpului. Si mandru de tine, vei dori sa continui.

A – Abordabil.

La inceput, in loc sa iti propui sa urci pe Everest, mai bine iti propui sa mergi de 3 ori pe saptamana la sala. Trebuie sa iti cunosti limitele si sa stii ce obiective ai putea sa realizezi. Mai bine faci lucruri mai mici decat sa te confrunti cu gustul amar al esecului.

R – Relevant.

Alege un scop care sa te intereseze. Obiectivele cele mai usor de atins sunt cele pe care ti le fixezi din pasiune. Deci, fa ce iti place ❤️.

T – Timp. 

Nu iti fixa obiective care sa nu fie masurabile ca timp. In loc sa spui “anul asta voi invata spaniola”, gandeste-te ca “pana la finalul saptamanii voi face primul nivel de spaniola din Duolingo”.

Gata, destul pentru “prima intalnire”. Va dau intalnire joia viitoare pentru a povesti despre primul obiectiv de pe acest an. Va dau un hint: ma reapuc sa invat o limba straina. Sper sa fac pasi mici, dar buni si sa nu ma impotmolesc fix la mal. Asa cum v-am zis, nu ma prea tin de lucruri, asa ca am nevoie de un ajutor, va bagati?

#yesIcan

Share: