La final de drumeție, te invit să ne plimbăm agale prin Cluj. Să ne bucurăm de o zi fără mail-uri sau task-uri de îndeplinit ori deadline-uri de respectat. Astăzi, te iau la o plimbare printr-un oraș frumos și civilizat. Și trebuie să ne oprim în trecere și pe la TIFF, în timpul festivalului orașul se îmbracă de gală și respiră film.

De dimineață, mâncăm un mic dejun englezesc.

Pentru mine a devenit deja tradiție ca atunci când ajung în Cluj să trec și pe la Colin’s Gastro Pub. De prima dată când l-am descoperit aproape din întâmplare am rezonat cu abordarea, zic eu, originală a poveștii. Țin minte că prima dată când am fost, acum cred că 2 ani, mi-a plăcut că toate lucrurile din pub spuneau o parte din povestea (fictivă, evident) a lui Colin, un jucător de oină care locuise în casa respectivă, așa cum scria pe hârtiile de pe masă. Mai mult decât atât, cică fiecare lucru expus pe pereții clădirii de pe str. Cardinal Iuliu Hossu 30-32 fusese găsit în beciul casei. Și avusese tipul tot felul de mingii de oină, echipamente sportive, poze de la competiții. Treabă serioasă, nu glumă.

Pubul este foarte aproape de Parcul Central, în cartierul dominat cromatic și auditiv de Canalul Morii și care tocmai datorită lui se aseamănă cu faimoasele orășele belgiene. Atunci când am descoperit pubul era iarnă și curtea nu era deschisă, acum însă mesele de afară erau pline. Și au oamenii de ce să vină. Mâncarea este chiar bună. Curtea este verde și plină de flori. Iar la oră fixă, ceasul din oraș îți cântă.

Micul dejun este unul gustos. Și pentru un full english breakfast dai doar 19 RON. Unde mai pui că toate produsele de panificație sunt super gustoase și făcute în casă ?. Cum spuneam, prețurile nu sunt deloc mari: cafeaua este în jur de 7 RON. Iar atmosfera este foarte faină. Eu vă recomand să vă duceți totuși seara. Good music.

După mâncare, puțină mișcare.

Și pentru că locul acesta este aproape de Parcul Central, trebuie să dăm o fugă și pe acolo. Dacă ești tentat și nu este prea cald, ai putea să faci o plimbare cu bărcuța. Sau poate ceva activități sportive: un badminton la iarbă verde este mereu o alegere bună.

De fiecare dată când am ajuns eu în parc erau tot felul de activități. Acum erau niște ateliere pentru copilași și era mare agitație. Am găsit, însă, o alee mai puțin aglomerată și m-am uitat la bicicliștii care se aventurau spre Grand Hotel Napoca.

Evident, poți să te plimbi spre Cluj Arena, însă eu am luat-o încet spre centru. Anul acesta însă, nici bisericile, nici universitatea, nici măcar vechile clădiri din centru nu au putut să mă impresioneze pe cât a făcut-o spiritul schimbat al întregului oraș. De ce? Pentru că TIFF. Așa cum Sibiul respiră teatru în timpul Festivalului, așa mi s-a părut schimbat Clujul. Toate cafenelele, librăriile, cinematografele, totul respira TIFF. Și peste tot vedeai oameni cu programul festivalului, grăbiți să ajungă la următorul film. Ne zâmbeam complici atunci când mergeam în aceeași direcție. Fain.

La final, o cafea bună și un burger într-un loc interesant.

La prânz am ales un loc cu totul interesant. Și, din nou, cu o poveste. De data aceasta, we go science și mergem la The LAb Cocktail Bistro. Formule chimice, oase, muzică din aceeași poveste. Fain locul. Noi am ajuns pe la 15, deci era cam gol. Și am zis să mergem la sigur cu mâncarea, deci burgeri: în jur de 30 RON burger + cartofi.

Mâncarea decentă. Ca în vorba aia: nici prea, prea, nici foarte, foarte. Probabil că seara atmosfera e mai interesantă. Deci, mergeți mai pe întuneric.

Și cum mai aveam ceva timp de pierdut până începea filmul mexican Zeus (dubioșel, să fiu sinceră), am zis să bem o cafea și să mâncăm o prăjitură la Meron. Și am super nimerit-o. Mi-a atras atenția cafeneau de cum am trecut dimineață pe lângă ea. E galbenă, se vede bine. Oamenii super amabili. Cafeaua bună. Prăjiturile delicioase. Ce altceva mai vrei? Poate o recomandare: Cannolo Siciliano ?.

Iar la final de zi, nu ai voie să treci prin Cluj fără să vezi vreun film sau vreun spectacol de teatru. Dacă mergi la TIFF ai făcut deja alegerea. Dacă, însă, ajungi la Cluj și în alt moment, atunci clar dă o fugă la Teatrul Maghiar de Stat. Alege spectacolul din seara respectivă, dacă găsești bilete. Nu contează ce se joacă. O să îți placă, crede-mă pe cuvânt.

p.s. Ziua 5 este întoarcerea spre București, deci nimic nou. Doar îți spun să ai noroc și să nu fie aglomerat pe Valea Oltului. Deci, fir întins.

…………………

Citește aici și ce am făcut în prima zi. Ziua 1: Prejmer – Sfântu Gheorghe – Măieruș – Saschiz.

Citește aici și ce am făcut în a doua zi. Ziua 2: Saschiz – Cetatea Rupea – Viscri – Sighișoara.

Citește aici și ce am făcut în a treia zi. Ziua 3: Mălâncrav – Biertan – Mediaș – Turda.

Share: