
De ce România? Poate că nu avem nici Turnul Eiffel (dar avem și noi brânză bună, de vin nu mai vorbesc). Nici muzeele din Londra (dar la ei plouă cam des). Și nici romantismul din Veneția (la mâncat pizza poate am putea concura cu ei). Nu mai zic de fiorduri sau zgârie norii din Dubai ori New York. Nici Gaudí sau Dalí nu ne-au lăsat vreo moștenire. Așa că, român fiind te întrebi ce să vezi prin țara ta și de ce ți-ar vizita-o alții.
Am dat o fugă prin țară ca să am motive să nu mai gândesc așa. Și ca să fiu sinceră de la început, am simțit că sunt în altă țară. Și e un sentiment al naibii de fain să fii turist în țara ta și să-ți placă. Așa că îți zic de acum: dacă nu ai facut-o până acum, fă-ți bagajul și pleacă la drum. Treci și vizitează puțin România. Merită ?.
Ce zici de o excursie de 5 zile prin Transilvania? Ca să te hotărăști îți spun cum a fost drumeția mea. În 5 articole îți voi povesti ce am făcut, ce mi-a plăcut și pe unde m-am plimbat. Pe scurt: 5 zile. 12 destinații. 5 biserici fortificate. 2 orașe turistice: Sighișoara & Cluj. Și 2 zile de TIFF. O plimbare plină și foarte faină. Așa că, să începem cu ziua 1.
Ziua 1: București – Prejmer – Sfântu Gheorghe – Măieruș – Saschiz.
Obiectivul primei zile a fost clar biserica fortificată de la Prejmer. Construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane, biserica de la Prejmer, înscrisă în patrimoniul UNESCO, este frumoasă. Cred că este locul care mi-a plăcut cel mai mult din toată vacanța. Vei vedea nu numai o biserică evanghelistă fortificată, ci o mică cetate de la aceea vreme. Poți să te plimbi pe unde s-au plimbat ostașii de altă dată, să vezi unde erau fixate în ziduri dispozitivele de foc. Să descoperi vestita „Orgă a morții” formată din mai multe arme așezate la un loc care trăgeau toate deodată. Însă, pe lângă biserică, o să vezi o comună care trăiește eminamente pentru și din acest obiectiv turistic.
Prejmer este un obiectiv turistic deja cunosc. Turiștii străini (cu precădere germani – ne-am întâlnit cu două grupuri) îl vizitează. Biletul este 8 lei, dar ai ce să vezi. Rezervă-ți cam o oră ca să te plimbi prin toată biserica fortificată.
La polul opus este biserica fortificată de la Măieruș pe care am vizitat-o din pură întâmplare. Pe drumul spre Saschiz, destinația finală a primei zile, am trecut prin Măieruș. Și cum toate indicatoarele spuneau către “biserica forticată”, am zis să le urmăm. Aici, însă, biserica era închisă, nu se poate vizita decât pe afară. Amuzant este că se află exact lângă o bodegă unde atunci când oprești mașina simți cum toată lumea îți urmărește fiecare pas. Biserica nu foarte îngrijită, dar interesantă. Ce se ascunde în spatele ei, seamănă cu o poartă din hobbit land, nu?
Sfatul pe care ți-l dau dacă vrei să descoperi locuri interesante: poartă-te exact ca un turist. Clar, fă-ți un plan de la început, dar ține minte că nu trebuie să-l respecți cu strictețe. Dacă simți că vrei să te abați de la el și să te duci să mai vizitezi ceva pe lângă, go for it. Eu am făcut asta după Prejmer, atunci când am dat o fugă de maxim o oră la Sfântu Gheorghe. Unde am nimerit exact la un târg de 1 Iunie. Fain: lume veselă și copii fericiți că se puteau cățăra pe o statuie. Un oraș liniștit (da, se vorbește în maghiară, nimic nou sub soare).
Destinație finală: Saschiz.
Am ales să dormim la Saschiz în primele 2 nopți ca să fim cumva mai aproape de Sighișoara și să putem ajunge repede la toate obiectivele propuse (în special Biertan și Viscri – propuse pentru zilele 2 și 3). Dar și pentru că la Sighișoara nu am găsit cazare. Dar tot răul spre bine.
Nu știam mai nimic despre Saschiz, dar am fost surprinsă de câte lucruri poți face aici. În primul rând, ai cam 100km de drum de bicicletă prin toată zona, unind mai multe comune de la Viscri până la Sighișoara. Așa că dacă ești amator, chiar e o experiență faină pe care să o faci. Ne-am întâlnit cu foarte mulți bicicliști pe ori unde am fost. Apoi, în Saschiz este și Pivnița Bunicii, așa că poți să îți iei merinde bune și sănătoase pentru acasă.
Cazare o să găsești la pensiuni. Unde gospodinele îți vor face mâncare de casă. Și vinul este făcut de ei sau luat din vecini. O atmosferă foarte plăcută și primitoare.
Și tot din “întâmplarea turistului”, am ajuns să vizităm și Cetatea Țărănească din Saschiz. Am ieșit la plimbare înainte de cină și fără să vrem ne-am trezit mergând pe un drum forestier și urcând dealul împădurit până la Cetate. Faci cam jumătate de oră până acolo, dar e foarte fain să mai vezi încă o urmă a epocii medievale. Construită la aproximativ 2 km de vatra satului, cetatea a fost ridicată în secolul al XIV-lea pentru a-i proteja pe locuitorii din Saschiz de invazii străine. Dar și pentru ca aceștia să își poată păstra merindele mai ales vara.
Cetatea nu este astăzi decât o ruină. Iar pereții ei dau exact în pădure. Cică, pe vremuri în interiorul cetății se afla o capela, astăzi doar dacă știi de existența ei îi mai poți vedea ruina. La fel și fântâna adânca de 65 de m care se spune că făcea legatura, printr-un tunel subteran, cu centrul comunei. Evident, sunt doar legende. Cetatea nu pare să fie deloc ajutată să devină vreun obiectiv turistic. Pare ca un diamant neșlefuit. Oare nu ar merge să se organizeze vreun festival de film sau teatru? #zicsieu
Cam ăsta a fost planul pentru prima zi.
În realitate am făcut mai mult de 5 ore pentru că pe DN1 s-a mers bară la bară – se ducea toată lumea la mute în vacanța de Rusalii, dar poate că tu vei avea mai mult noroc.
O noapte în Saschiz te costă cam 200-250 de lei. Iar o masă la pensiune este cam 20-30 de lei.
………….
Citește aici și ce am făcut în a doua zi. Ziua 2: Saschiz – Cetatea Rupea – Viscri – Sighișoara.
Citește aici și ce am făcut în a treia zi. Ziua 3: Mălâncrav – Biertan – Mediaș – Turda – Cluj.