Atunci când afară este frig, zăpadă și umezeală, ai sigur o activitate care să îți țină de cald: planuitul vacanțelei de vară. Și cum Grecia am spus deja că nu mai este o variantă, cel puțin pentru mine, vă propun în acest articol două destinații foarte faine: Madeira și Tenerife. Le-am încercat pe ambele anul trecut și sunt gată să împart cu voi din frumusețile exotice ale celor două insule.

Portugalia vs. Spania. Ce alegem?

Spania este în mod cert țara mea preferată (cel puțin din Europa).Însă, Portugalia ocupă un loc special în inima mea. Îmi plac oamenii, îmi place mâncarea, îmi place atmosfera relaxată. Îmi place Portugalia. Iar specificul celor două țări se regăsește și în cele două insule. Clar, mult mai mult în Madeira. Și vă dau doar un exemplu, dacă Spania este renumită pentru mâncărurile sale extrem de gustoase, în Tenerife mi-a fost destul de greu să găsesc locuri în care să mănânci bine (sau, cel puțin decent).

Pe de altă parte, ambele au ceva în comun: sunt pline de turiști englezi – fie grupuri vârstnice plecate în croazieră, fie turiști care au venit aici pentru a se bucura de o destinație (încă) exotică, dar apropiată lor (doar au Oceanul Atlantic în comun).

Madeira, o insulă cu de toate, dar mai ales cu fructe exotice.

Anunț cu sinceritate însă de la început: Maidera mi-a plăcut mai mult. Mi s-a părut mai cozy și mai naturală. Fără prea multe bling bling-uri fake. Funchal (capitala) are câteva destinații turistice pe care este fain să le bifezi, Mercado dos Lavradores fiind una dintre ele. Dar ai grijă: prețurile de acolo sunt foarte piperate. Pe de altă parte, gândește-te doar că în supermarket găsești ton cu 50 lei/kg. Așa că, bifează piața din Funchal, dar mai degrabă pentru poze. Ca să înțelegi mai bine: este cam ca bazarurile din Instabul (mai puțin partea cu negociatul, doar ești în Portugalia, totuși).

Insula este foarte faină. V-am spus că poți să mănânci fructe direct din copac? Cam ca la noi. Te oprești pe șosea să îți încarci bateriile cu ceva fresh. La noi  este cu mere, cireșe sau vișine. La ei este cu banane, mango, avocado.

Foietajele și dulciurile sunt super bune în Portugalia. Însă, dacă ajungi în Madeira te rog să mănânci pește. De toate felurile. Oricum o să îți placă combinațiile pe care le fac (pește cu sos de banane sau de fructul pasiunii, genial!). Apoi, dacă vrei un mic snack pe drum, încearcă Bolo Do Caco. Iar dacă prinzi vreo petrecere a localnicilor încearcă să te bucuri de muzica lor (ca la teatrul de vară din Jupiter sau Venus), dar mai ales de mâncarea lor (orice ai alege o să fie gustoasă, crede-mă).

Pe de altă parte, în afară de 3-4 plaje cu nisip (una dintre ele cu nisip auriu adus din Maroc), restul sunt cu roci vulcanice. Așa că, poate aici este un minus al insulei, dar sigur te descurci să te bucuri de plajă. În plus, insula pe partea din nord nu este la fel ca cea estică. Așa că, dacă este frig, valuri și curenți în nord, dar tu vrei să stai la plajă, te poți duce liniștit în est sau în sud. O să te bucuri de soare și de vreme minunată.

Tenerife, destinația perfectă pentru o vacanță cu surf.

Eu am fost în Tenerife pentru surf. Nu mă înțelegeți greșit, a fost pentru prima dată când am vrut să experimentez așa ceva. E faină senzația atunci când te ridici pe placă. Dar este foarte greu. Greu de îți cad mâinile (la cât de grea și de incomodă este placa, nu ar avea cum să fie altfel) și te dor toți mușchii.

Deci în Tenerife am fost într-o tabără de surf cu SupAcademy Romania. Foarte faini băieții. Puteți să vedeți ce tabere organizează pentru anul viitor (costul include: transport, cazare, mașină și lecții de surf).

Pentru partea de surf și de plajă clar Tenerife iese în avantaj față de Madeira (plajele cu nisip sunt foarte faine). Pe de altă parte, mâncarea nici nu se compară cu cea din Madeira. Și, mai mult de cât atât, Tenerife mi-a părut mai puțin ofertantă visual – în afară de Teide și de puterea oceanului, nu pot să spun ca mi s-a părut ceva super woow. Spre deosebire de Maidera care are orășele în sensul clasic al termenului, în Tenerife vezi super resorturi sau stațiuni ca pe litoralul nostru. Și foarte multe locuri de going out: carting, zoo, mall-uri. Dar, per total, ai senzația de insulă super turistică și, în realitate, nu atât de impresionantă.

Însă pentru plajă, sport și, mai ales surf, visit Tenerife.

Și acum ce alegem? Mergem în vacanță! Bugetul pentru ambele vacanțe.

Cu o sumă în jur de 1,000-2,000 eur nu vei pierde nimic din frumusețile locurilor. Ai timp într-o vacanță de 7-10 zile să explorezi fiecare insulă în parte. Nu ai nevoie de mai multe zile.

  1. Buget Madeira: 1,000 – 1,500 eur
  • zburat cu TAP: București – Lisabona (escală aproape 1 zi) – Madeira (7 zile)
  • apartament foarte fain pentru 4 persoane în centrul (capitalei) Funchal – îl recomand.
  • mașină închiriată de la aeroportul din Madeira și lăsată acolo
  • vizitat toată insula: în fiecare zi munte – mare – orășele
  • mâncat toate fructele posibile (banane, avocado, mango) direct din copac

2.  Buget Tenerife: 1,500 – 2,000 eur

  • traseu: București – Tenerife (7 zile)
  • tabără de surf cu monitori foarte faini
  • mașină închiriată de la aeroportul și lăsată acolo
  • vizitat toată insula (inclusiv vulcanul Teide, must see dacă ajungi în Tenerife)

Deci, ce alegi?

Share: