espaniol

Hola por última vez porque somos al final del experimento. Ei bine, am terminat cele 10 săptămâni pe care mi le-am propus pentru acest experiment. În acest articol încerc să fac o scurtă evaluare, dar mai ales ce tips & tricks am pentru tine. So, let’s begin.

După 10 săptămâni de experiment, îți spun cum să începi.

Dacă te tentează să te apuci să înveți o limbă străină singur atunci ar fi bine să știi că nu e foarte simplu. Așa cum scriam și într-un articol mai vechi, important este să realizezi că pentru a face acest lucru, trebuie să-l transformi într-o activitate de rutină. Pentru asta ți-aș recomanda:

  1. Să îți setezi un obiectiv realist: nu te gândi că vei deveni fluent într-o limbă străină în doar câteva săptămâni.
  2. Să te gândești de la început când ai găsi în timpul zilei 10-15 minute pentru aceasta activitate. Pentru mine a fost bine dimineața, dar poate pentru tine ar fi mai potrivit în timpul pauzei de masă.
  3. Să te ții de treabă. Nu există scuze (pleci în concediu, dar ai telefonul cu tine și poți să îți faci exercițiile; vine Crăciunul sau Paștele, asta este, printre cozonaci și sarmale mai faci și niște exerciții, face bine și la digestie 😉).
  4. Încearcă să faci totul să pară o competiție. La mine merge această tactică. Pe aceasta strategie merg și aplicațiile care îți pun obiective zilnice.

Alege activități care să îți placă.

Pentru a te ține de treabă cred că ai nevoie să combini studiul cu divertismentul. Evident că va trebui să faci exerciții de vocabular, gramatică etc. Dar pe lânga acestea ar fi bine să mai faci și alte lucruri mai distractive care să te ajute. Eu am avut un mix destul de lejer:

  1. Pentru un om foarte activ și digital, cred ca la început ar fi bine să îți alegi o aplicație. Recomandarea mea este să începi cu Duolingo și apoi după ce te obișnuiești și aceste activități îți vor intra în rutina, mai adaugă și Memrise. Cele două aplicații se completează. Iar Memrise mi se pare chiar mai bună din punct de vedere conținut.
  2. Dacă găsești și câteva cărți care sa te ajute, mai ales pentru partea de gramatica, atunci nu ezita să te scufunzi în lectură și în exerciții.
  3. Uită-te la filme sau seriale în limba respectivă. Este foarte util să auzi nativi vorbind. Și îți deschide și ție apetitul pentru ea. Ar fi o idee buna și dacă ai asculta muzică locală.
  4. Încearcă să citești publicații locale. Eu am încercat cu lecturi scurte de tip news. Dacă ești un cititor pasionat, atunci poți adăuga pe lista ta și niște cărți.
  5. Poți încerca, de asemenea, să mănânci și preparate tradiționale. Ar fi ideal să te duci într-un local tradițional, poate chiar să dai o fugă în țara respectivă.

În final, cred că cel mai bine ar fi dacă te apuci de o limbă străină să ai și o motivație sentimentală. De la o simplă idee de vacanță în țara respectivă, la o schimbare mai radicală cu o mutare acolo sau la un motiv sentimental (te-ai îndrăgostit sau te-ai împrietenit).

După 10 săptămâni, aș putea spune mission accomplished.

Evident că după doar două luni și jumatate nu pot spune că știu limba spaniolă. Dar cred că sunt la minim nivel beginner. Eu mi-am propus să continui exercițiile. Dacă nu voi continua chiar toate activitățile pe care le aveam până acum, cel puțin o să termin toate lecțiile din Memrise. Am ajuns doar la mijlocul programului din aplicație, așa că mai am până la final.

De asemenea, după acest experiment mă bucur că am descoperit presa iberică. Mi se pare foarte profi, educată și adaptată la presa din 2017. Așa că îmi propun să continui lecturile din publicațiile pe care am început să le urmaresc deja în mod regulat.

Dacă te gândești deja să te apuci de o limbă străină, sper că acest experiment te-a ajutat. Dacă ai alte întrebări sau ai nevoie de ceva tips & tricks, poți să îmi scrii pe mail: andreea@andreeatoma.com.

Share: