uite cine danseaza

Când eram mică nu îi înțelegeam pe bunicii mei care se uitau la “Surprize, surprize” de cele mai multe ori cu lacrimi în ochi. Eram un copil  mai impresionat de atitudinea de bad ass a Mihaelei, decât de aerul angelic și vocea de mironosiță a Andreei. Pentru mine bătălia dintre cele două era clar câștigată de prima pentru că mi se părea mai umană.

În timp am înțeles de ce bunicii mei lăcrimau la surprizele pe care emisiunea de la postul public le făcea oamenilor. Au trecut niște ani și am înțeles cum este să ai prieteni pe care să îi vezi la o bere cel mult odată pe an. Și, acum înțeleg că ei, netrăind în epoca telefoanelor, a Skype-ului și a rețelelor de socializare, lăcrimau atunci când îi vedeau pe alții că se reîntâlnesc cu familiile lor, sentimente la care tinjeau probabil și ei.  Lucrurile se schimba odata cu maturizarea.

Așa cum anii au trecut și m-au făcut să îi înțeleg pe ai mei, au trecut și peste cele două dive. Mihaela a ajuns acum să se lupte mai degrabă cu operațiile, decât cu audiențele. Iar Andreea nu mai este zână și nu mai are nicio super putere.

Supa reîncălzită nu mai are același gust.

Cam așa se întâmplă și în cazul emisiuni “Uite cine dansează”. O supă reîncălzită nu mai are același gust. Ori Pro TV a jucat acum o carte necâștigătoare, uitând complet că el era leader-ul de la masă. Și nu trebuia să facă nimic altceva decât să își consolideze poziția, în niciun caz să blufeze doar pentru a-și scoate contracandidații de la masă.

Cu ani în urmă atunci când a renunțat la “Dansez pentru tine”, Pro TV a luat o decizie strategică. Emisiunea nu mai avea rating-ul dorit și stația a considerat că vremea emisiunilor cu dans și cazuri sociale mult prea “pe față” a trecut. În acel moment a schimbat regulile de la masa și a adus alte formate în care accentul a fost pus treptat mai mult pe talent și pe spectacol, decât pe poveștile lacrimogene sau sentimentale. Și astfel, a schimbat așteptările și gusturile publicului.

După ce ai dat totul, nu uita să și dirijezi orchestra.

Ori acum, după atâta timp, nu te poți întoarce oferindu-le un produs mai slab decât cel inițial. Și, în niciun caz un produs pe care concurența ta l-a avut și, culmea, nu l-a mai dorit pentru că nu performase. Adica aia sunt niște fraieri, le arătăm noi lor? Nu au știut cum să îl faca ei, dar noi … noi urcăm talentul la cer.

Aroganța uneori nu e chiar o armă cu care să pornești la drum. Și dacă vrei dans, atunci adu ceva senzațional, ceva ce nu am mai văzut publicul până acum. Să nu uităm că în “Dansez pentru tine” aveam vedete care chiar știau să danseze ca Smiley, CRBL sau Andreea Bălan. Dar și oameni normali care au devenit dansatori, mulți dintre ei acum prin trupele de balet de la TV.

Pe de altă parte, încerci să traduci poveștile sentimentalo-sociale în conflicte stupide (Răduleasca-Marin, cu precădere) sau povești de dragoste prea trase de păr (Velea-Antonia). După ce ani la rând ți-ai dorit să obișnuiești publicul cu un divertisment “ca afară” unde să nu se arunce cu cancanuri grosiere, acum vii și le spui oamenilor că tot ce au învățat în acest timp nu e bine. Pai treabă e asta? Publicul a înțeles în timp că au doua slot-uri în care se pot lăfăi în cancanuri subumane (unul noaptea târziu cu Capatos și Wowbiz și altul seara devreme cu Acces Direct și Măruță). Așa că înțepăturile Răduleasca-Marin sunt prea mici pentru a prinde la public:

Andreea Marin: Taci că nu știi. 

Mihaela Răduleasca: Ba tu să taci că eu am o emisiune de făcut. 

Este exact ca într-o relație de amor.

Uitându-mă la emisiune am impresia că am în față o relație de dragoste toxică. Mihai Petre, dragoste mea. Atunci când renunți la un iubit pentru că a plecat la alta pe care o iubea sincer. După ce îi arunci hainele de la balcon, nu mai ai voie să îl mai primești înapoi acasă creânnd că este iubirea vieții tale.

Și, poate că ar trebui să te gândești de două ori atunci când începi o relație cu cineva despre care știi că a fost cu toată lumea (vedete care pot fi acuze de traseism TV). Atunci când lansezi un produs nou poate ar trebui să te gândești să aduci niște nume sau niște fețe care să nu fi aparut pe la toate celelalte emisiuni (vezi Oana Zavoranu sau Rona Hartner). Surprinde publicul cu câteva nume noi (asa se exmplică și succesul personajului luptătorului Sandu Lungu).

Dans, dans, dar nu prea mult că strică.

Singurele lucruri care te-ar putea ține în fața televizorului:

  • Florin Călinescu și intervențiile lui amuzanto-ironico-misogine
  • câteva momente de dans inspirate (în principiu cele oferite de Marius Manole)
  • costumele și scenografia – dacă ești o fire mai romantică și nu îți place să gatesti, altfel zic că poți schimba către preparatele de pe Antena 1
  • faptul că nu suporți cuplul (sau te-ai plictisit de el) Bontea-Scărlătescu-Dumitrescu

La asentimentul meu sunt și audiențele care îmi arată o cădere liberă a emisiunii “Uite cine dansează”. La ultima ediție, pe targetul comercial dansul a fost cu aproape 3 puncte de rating sub gătit:

  • 8.3 față de 11.1 rtg
  • 20.9 față de 28 share

După ce a fost leader la prima ediție, datorită curiozității publicului, emisiunea cade ușor în umbra familiarei idile gastronomice. Că doar tot cei de la Pro ne-au învățat și să ne uităm la cooking show-uri, nu? Acum cu furculiță înainte schimbăm postul de televiziune.

#preamultstrica

Share: