fotbalul

Acum in prag de reluare a campionatului, am zis sa ne incalzim cu o mica poveste despre fotbalul romanesc. Ei bine, fotbalul fara sigla a lui Becali, fara club al lui Rapid sau fara mari investitii al lui Dinamo incepe sa devina din ce in ce mai simpatic, acum se uita inofensiv la alte sporturi asa cum se uita cainele din reclama de Craciun de la John Lewis.

Altfel spus, performanta in fotbalul romanesc este exact ca atunci cand pe plaja se afla Angelina Jolie. Daca ar fi vorba despre alt sport, acesta ar vedea-o de la geamandura. Dar asa, daca esti fotbalul romanesc, nici de pe plaja nu o vezi. Realist gandind, insa, nici nu e chiar asa de rau pentru ca la cum traiesc oamenii din fotbalul romanesc doar din amintiri, mi-e ca si daca ar vedea-o pe oricum nu ar stii ce sa ii faci.

Disclaimer 1: Ca sa inteleaga fotbalul si domnul Becali.

Este ca atunci cand ai vreo 2,000 de oi si toata lumea te vede cel mai tare de pe pasune. Dar aici titlul de cel mai tare cioban este oferit in functie de numarul de oi. Nu conteaza nici cat de mult lapte dau. Nici cat de frumoasa le este blana. Ori de cati miei dau in fiecare an.

Ei, problema apare atunci cand vrei sa te compari si cu ciobanii de pe alte pasuni. Cand vrei sa iesi in lume, mandru mare de mioarele tale. Atunci iti dai brusc seama ca viata e complexa si are multe aspecte. Ca mioarele tale nu prea dau lapte, dar tie nu ti-a pasat de asta pana acum. Nici blana lor nu e prea lucioasa, dar nu e ca si cand le-ai ingrijit vreodata. Si nici miei nu prea fac, dar oricum nu le-ai pregatit pentru viata. Atunci iti dai seama ca nu prea conteaza cate oi ai, daca nu ai grija de ele ca sa fie “eficiente”.

Si te intorci infrant pe pasunea ta si incepi sa mai cumperi niste oi din acelasi neam cu cele pe care le ai deja. Mai castigi niste batalii locale si iar crezi ca esti cel mai tare. Si pleci din nou in lupta externa. Dar iar pierzi. Si iar gasesti vinovati. Iar iti dai ajutoarele afara, ca doar tu esti ciobanul sef si faci ce vrei pe pasunea ta. In final, fara succes esti dezamagit, asa ca iti mai cumperi niste oi. Din acelasi neam.

Disclaimer 2: Ca sa inteleaga fotbalul si Nea Piti.

Este ca atunci cand intri intr-un casino si dupa cateva randuri si cateva pahare iti dai seama ca soarta iti este potrivnica: dealer-ul nu tine cu tine, casa castiga mai mereu, bautura e prea scumpa, femeile prea usoare. Asa ca pare chiar un favor pe care il faci omenirii ca pierzi repede toti banii. Si simti ca este dreptul tau sa faci scandal si sa strigi la ei: “Daca vreti sa plec de aici, sa imi faceti o reducere la datorii si chiar sa iti mai dea si vreo prima de joc, deal”?

Asa ca te intorci acasa. Unde lumea inca de vede drept baiatul cu asul in frunte. Te cheama din nou la masa. Si joci. Castigi o mana, doua, trei. Dar cand sa pui mana pe potul cel mare, brusc tot norocul tau proverbial te paraseste. Si tu, cu o chinta la valet esti batut pervers de un full la popa facut exact la ultima carte.  Asa ca mai bine nu mai intri la masa, nu?

Share: