¡Hola de nuevo! O nouă săptămână în care am făcut exerciții de limbă spaniolă s-a încheiat. Continui în aceeași direcție și cu aceleași instrumente. Știți cum este: echipa câștigătoare nu trebuie schimbată. Mai avem foarte puțin până la finalul experimentului, dar nu îngrășăm porcul în ajun, ci continuăm în același ritm încet și sigur.

Dacă te apuci de o treaba, termin-o.

Săptămâna trecută vă spuneam că am continuat cu un mix bun: aplicații (în principiu Memrise) și cărți. Recunosc că e mult mai ușor de continuat exercițiile digitala, telefonul îl ai tot timpul în mână, pe când o cartea, fie ea și digitală, trebuie deschisă, iar asta uneori poate să îți ocupe tot timpul. Cele două carti pe care vi le-am recomandat în articolele trecute, chiar sunt de mare ajutor. Și rămân la părerea mea: recomand.

De asemenea, va spuneam că Memrise îmi place din ce în ce mai mult. Ei bine, săptămâna aceasta mi-am dat seama că a devenit deja un ritual de dimineață. De asemenea, am promis că vă țin la curent cu evoluția zilelor pe care le mai am de parcurs. În aplicație există un obiectiv foarte pragmatic: să atingi 417 “zile”, eu sunt deja la 128. Mai este mult până departe, dar măcar mă mișc bine în teren.

Iar dacă chiar ești hotărât(ă), uite 3 sfaturi să ai pentru drum.

Din experiența mea, treaba asta cu învățatul unei limbi străine nu este chiar așa de simplă. Da, trebuie să îți propui și să ai răbdare. Știi cum este pofta vine mâncând. Nu o să înveți o limbă străină peste noapte (cel puțin nu încă, mai așteptăm cipurile alea), așa că cel mai bine ar fi să îți propui niște obiective de timp realiste.

Și ca totul să îți fie mult mai simplu, uite 3 sfaturi să ai pentru drum.

  1. Transformă activitatea într-un ritual. Iar învățarea unei limbi străine nu este cu nimic diferită. Așa că include de la început această activitate în program și gândește-te de la început când ți-ar fi mai ușor (seara înainte de culcare sau dimineața la micul dejun?). Îți spun sigur că treaba cu “învăț doar în week-end” nu o să meargă. Așa că încearcă să îți pui deja în agendă: “dimineața – timp pentru spaniolă”.
  2. Don’t binge. Chestia asta este perfectă pentru atunci când o să apară serialul tău preferat, dar pentru învățarea unei limbi străine nu este o idee tocmai bună. Take your time, nu e nevoie să te grăbești pentru că în această cauză “graba strică treabă”. Cel mai bine este să iei totul pe principiul puțin, dar bun: short study sessions over a longer period of time.
  3. Review, review, review. Acest principiu este respectat de majoritatea aplicațiilor (Duolingo are zona de Practice, iar Memrise își dezvoltă lecțiile zilnice exact pe acest principiu). Așa că nu uita, repetiția este mama învățăturii (nu degeaba ne-au înnebunit părinții cu expresia asta atunci când eram mici, nu?).

Dacă ai nevoie de încă un motiv să te apuci de învățat o limbă străină.

Ca să te hotărăști odată! Duolingo ni-l prezinta pe Edilson, un bărbat din Columbia care a reușit să învețe engleză cu ajutorul aplicației. Acum tipul cică învață alte 4 limbi străine. Povestea lui o puteți citi aici. Dacă el poate, tu ce zici? Te apuci?

duolingo

Photo source: Duolingo Facebook Page

Cum imi place să spun deja: dacă este vorba de citit, cu plăcere.

Pentru că deja am vorbit cam mult astăzi, pe final vă las cu un singur articol: La primera pregunta en el Barça. Pentru că săptămâna aceasta am avut o grămadă de fotbal, m-am gândit să citesc puțin și ce zic spaniolii despre echipa lor Barcelona. Dupa ce Real s-a calificat cu ajutorul arbitrilor, catalanii au fost lăsați acasă de pragmaticii italieni de la Juve. Deja Mesi & co. pierd teren, ce e de facut?

Mai avem puțin până la finalul experimentului. Cum vă spuneam deja, acest experiment se va termina la săptămâna 10. Suntem pe ultima suta. Ne vedem și săptămâna viitoare. 

Share: