spaniola

¡Hola de nuevo! O nouă săptămână de spaniolă s-a terminat. Iar în această perioadă am luat o hotărâre foarte importantă: am ales să mă întorc la origini adică la carte, caiet și creion.

Tehnologia îți face poftă. Cartea te hrănește.

Săptămâna trecută vorbeam despre aplicațiile pe care le mai folosesc pentru a învața spaniolă, dar și despre un serial care mă ajuta să păstrez interesul viu. Ei bine, săptămâna aceasta am combinat tehnologia cu vechia metodă de învațare: cartea. Cu alte cuvinte, săptămâna aceasta am redevenit un copil studios și mi-am ascuțit creionul. Și nu a fost deloc un timp pierdut. Am înțeles cum se formează pluralul, cum să folosesc articolul sau cum să numar până la infinit 😃.

De ce am ales să mă întorc totuși la carte:

  1. oricât de faine ar fi aplicațiile, ele te ajută să înveți o limbă străină doar la nivel conversațional, nu o să înțelegi toate regulile acesteia
  2. chiar dacă Duolingo are lecții speciale pentru gramatică, nu gasești suficiente informații pentru a înțelege partea aceasta (de ex: regulile de formare a pluralului)
  3. și oricât de structurate ar fi lecțiile din aplicații, nu poți avea o structură clară de învățare, așa că te poți pierde foarte ușor în detalii.

Așadar, săptămâna aceasta am avut pe noptiera digitală cartea Practice Makes Perfect Spanish Vocabulary. O recomand pentru că pe lângă partea de gramatică și de vocabular, are și foarte multe exerciții la fiecare lecție. Are și curiozități în spaniolă care sunt ușor și amuzant scrise. Cartea reușește să explice regulile limbii spaniole într-o manieră foarte prietenoasă.

Cred că o combinație a celor două (carte & aplicație) este cea mai bună variantă, cel puțin pentru un om activ și digital. Problema este că trebuie să îți faci timp să petreci câteva ore citind și înțelegând exercițiile pe care le faci. În plus, lucrul cu cartea, fie ea și digitală, nu este atât de ușor pentru că îți ia mult timp și te vei confrunta cu bariera învățării tradiționale – în comparație, aplicația o poți vedea ca pe un joc. Dar structura și regulile din carte se combină perfect cu exercițiile și ascultarea nativilor care te ajută în aplicații.

Dacă este vorba de citit, cu plăcere. Și săptămâna aceasta.

Pe lângă noul ingredient adăugat în meniu, am continuat cu cele două aplicații Memrise – lecții noi în fiecare zi și Duolingo – recapitularea lecțiilor vechi. Prin urmare, nu renunț la obiectivul de a petrecere cel puțin 10 minute zilnic pentru a face exerciții în cele două aplicații.

De asemenea, nu am renunțat nici la citirea articolelor în spaniolă. Un obiectiv pe care mi-l propun și pentru săptămâna viitoare. Dar acum vă las, pe final, cu alte trei recomandări de articole. Sper să vă placă. Enoy:

La puerta de Corea del Norte al mundo sigue abierta – despre fascinanta Coree de Nord

Se acabó lo de heredar zapatos – despre cum să îți alegi pantofii potriviti și cum să înveți să mergi din nou

¿Por qué siempre nos comparamos? –  de ce ne compărăm mereu cu ceilalți

Am hotărât ca acest experiment să se termine la săptămâna 10, așa că mai avem puțin. Să vedem unde vom ajunge.

 

Share: